وضعیت مهریه
بر اساس تحقیقی در سال ۱۳۸۷ از بیش از ۱۲۰۰ زن و مرد متأهل بین ۱۸ تا ۴۰ سال در حدود ۱۲ استان ایران نشان داده که میانگین مهریه به اعلام زنان ۳۵۰ سکه طلا و به اعلام مردان ۲۶۰ سکه طلا است.
این پژوهش از رشد سریع میانگین مهریه در دهه ۸۰ حکایت داشته بهطوری که در عرض ۵ سال از میانگین ۳۰۰ سکه به ۴۵۰ سکه طلا رسیدهاست.البته مهریههایی با مبنای ۱۲۴۰۰۰ سکه طلا هم دیده شدهاست.
قانون مهریه به نحوی است که حتی اگر در زمان عقد مهری تعیین نشده باشد و شوهر بخواهد زن خود را طلاق دهد بازهم به زن مبلغی به عنوان مهریه (مهر المثل و مهر المتعه) تعلق می گیرد.
مدارک لازم برای اجرا گذاشتن مهریه زن
پس از اینکه تصمیم قطعی بر دریافت مهریه گرفتید برای پیگیری پرونده قضایی باید مدارک زیر را همراه داشته باشید :
- اصل سند ازدواج
- اصل شناسنامه
- کپی کارت ملی
در صورت نداشتن اصل سند ازدواج باید رونوشت آن را از دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح دریافت کنید.
پس از آماده کردن مدارک نوبت به مرحله بعدی می رسد:
مراحل لازم برای اجرا گذاشتن مهریه زن
درخواست مطالبه مهریه و فرآیند دریافت آن دوندگی بسیار دارد. به دلایل متعدد برخی از زنان از خیر مهریه خود گذشته و به صورت توافقی جدا می شوند.
ولی بسیاری از آنها نیز خواستار احقاق حقوق از طریق قانونی و دریافت مطالبه از همسر خود می باشند.چندیدن روش برای دریافت مهریه وجود دارد که در زیر بررسی شده اند.
برای اجرا گذاشتن مهریه زوجه یا وکیل می تواند از سه روش متفاوت استفاده کند : شورای حل اختلاف، دادگاه و اجرای ثبت
1-اجرا گذاشتن مهریه از طریق شورای حل اختلاف
چنانچه مبلغ مهریه کمتر از 200 میلیون ریال باشد پرونده برای بررسی و اجرا به شورای حل اختلاف سپرده می شود.پرونده های بالاتر از این مبلغ باید در دادگاه بررسی شود.
همچنین در صورتی پرونده به شورای حل اختلاف فرستاده می شود که پیش از دعوایمهریه ( تا ۲۰ میلیون تومان )، دعوای طلاق مطرح نشده باشد.
این مقاله نیز به شما کمک می کند: شرایط تقسیط مهریه در سال 99
2-اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه
چنانچه مبلغ مهریه بیش از 200 میلیون ریال باشد باید از طریق دفاتر خدمات قضایی برای مطالبه آن اقدام کنید.سپس پرونده شما به دادگاه خانواده فرستاده می شود.
پس از ثبت دادخواست، پرونده به مرجع رسیدگی ارجاع و پیامکی برایتان ارسال خواهد شد. بعد از وصول پیامک باید به دفتر شعبه رسیدگی کننده مراجعه کرده و از تکمیل بودن پرونده خود مطمئن شوید.
راهنما: اولین اقدام شما در این مرحله باید درخواست توقیف اموال همسرتان باشد.در این مواقع بهتر است برای پیشبرد سریع پرونده خود از یک وکیل مجرب استفاده کنید.
اکنون پرونده شما جهت رسیدگی تعیین وقت گردیده،سپس وقت دادگاه به طرفین ابلاغ شده وجلسه رسیدگی در زمان اعلام شده تشکیل میگردد.
پس از تشکیل جلسه رسیدگی و صدور رای به نفع زوجه و قطعیت رای، زن می تواند اجرای حکم محکومیت همسرش به پرداخت مهریه را از واحد اجرای احکام مدنی بخواهد.
سپس برای اجرا گذاشتن مهریه ابلاغیه ای برای شوهر ارسال می گردد و به او مهلت 10 روزه ای داده خواهد شد تا بتواند مطالبه همسرش را پرداخت نماید.
راهنما: اموال همسرتان که جزء مستنثات دین (منزل مسکونی در اعسار او،اثاثیه مورد نیاز زندگی،وسایل و ابزار امرار معاش و …)می باشد را توسط دادگاه نمی توان توقیف نمود.
به یاد داشته باشید که به طور همزمان نمی توانید در طریق دادگاه و اجرای ثبت برای دریافت مهریه اقدام کنید و باید از یکی از این دو روش استفاده کنید.
3-اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت
برای وصول مهریه میتوان به جای مراجعه به دادگاه از یک روش غیرقضائی و در برخی موارد راحت تر نیز استفاده کرد و آن وصول مهریه از طریق صدور اجرائیه ی ثبتی است.
از آنجائیکه مهریه طلب زن از مرد محسوب می شود و در سند رسمی ازدواج نیز ثبت شده است لذا میتوان طبق مواد ۹۲ و ۹۳ قانون ثبت اسناد و املاک، از طریق ادارۀ اجرای ثبت، مهریه اش را به اجرا گذاشته و آن را وصول کند.
برای اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت با داشتن مدارکی که در بالا ذکر شد به دفتر ازدواجی که ازدواج شما در آنجا ثبت شده است مراجعه کنید.
سپس تقاضای خود را به طور کتبیبه سردفتر ارائه می دهید و بنا به تقاضای شما سردفتر ظرف 48 ساعت برگه های اجرائیه رای را جهتاجرا نزد مسئول اجرا می فرستد.
مامور اجرا نیز بر اساس قوانین اجرائیه را به زوج ابلاغ میکند. بعد از آن، مرد باید ظرف 10 روز مهریه را بپردازد یا ترتیبی برای پرداخت آن بدهد و یا اینکه مالی را برای پرداخت مهریه معرفی کند.
چنانچه مرد قادر به تامین مهریه نباشد، باید ظرف همان 10 روز صورت دارائی خود را به مسئول اجراء بدهد و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام کند.
همچنین برای بررسی بیشتر شرایط عدم پرداخت مهریه به زن می توانید مقاله زیر را بخوانید:
مقاله مرتبط : درچه شرایطی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؟
هزینه اجرا گذاشتن مهریه زن
اگر مهریه زن سکه باشد زوجه به مبلغ اصلی سکه را در دادخواست قید کند مجبور به پرداخت هزینه دادرسی بسیار سنگینی می شود .
بنابراین اگر اموال قابل توقیفی از مرد سراغ داشته باشد می تواند ابتدا دادخواست تامین خواسته را جداگانه در همان دفتر خدمات قضایی ثبت کند که این دادخواست غیر مالی می باشد و هزینه کمی را در بر دارد .
اما اگر زن بخواهد مبلغ اصلی سکه را در دادخواست قید کند ، پس از تنظیم دادخواست ، باید به میزان یک بیستم کل مبلغ مهریه( نیم عشر دولتی)، بابت هزینه دادرسی پرونده به حساب دادگستری واریز کند.
مثلا اگر مهریه زنی 200 سکه باشد و قیمت سکه در روزی که او مهریه را به اجرا میگذارد 5 میلیون تومان باشد، مبلغی که او باید به حساب دولت واریز کند، 50 میلیون تومان است.
البته این مبلغ پس از صدور حکم نهایی مهریه ، از مرد اخذ و به زن پس داده خواهد شد، اما برای به جریان افتادن پرونده در دادگاه در ابتدا باید پرداخت شود.
راهنما: ناگفته نماند که زن می تواند با معرفی ۲ شاهد به دادگاه، اعلام کند که توانایی پرداخت هزینه دادرسی را ندارد و پس از قطعی شدن حکم، دادگاه خود این مبلغ را از مرد دریافت خواهد کرد.
البته اگر زن اعلام عدم توانایی مالی کند،در آن دیگر نیم عشر بر اساس قیمت روز سکه محاسبه می شود که با استفاده از یک وکیل کاربلد می توان آن را تقویم کرد.
تقویم به این معناست که زن با اعلام اینکه ارزش واقعی و دقیق مهریه مشخص نیست، معمولا بخش اندکی از مبلغ واقعی نیم عشر را به حساب دادگستری واریز میکنند.
- ۹۹/۰۴/۰۸