نایک یکی از بزرگترین شرکتهای آمریکایی چند ملیتی در زمینهی تولید کفش، لباس و ابزار ورزشی است. این شرکت در تاریخ ۲۵ ژانویه ۱۹۶۴ و با نام Blue Ribbon Sports توسط بیل بُوِرمن و فیل نایت تاسیس شد. آنها در تاریخ ۳۰ می ۱۹۷۱ نام این برند را به نایک تغییر دادند. این اسم جدید که تلفظ آمریکایی آن نایکی است از نام الههی پیروزی در یونان باستان گرفته شده است. لوگوی معروف این برند نیز در سال ۱۹۷۱ با الهام گرفتن از بالهای این الهه و با قیمت تنها ۳۵ دلار توسط کارولین دیویدسون طراحی شد. شاید کمتر کسی پیدا شود که با لوگو و شعار معروف این برند یعنی «Just Do It» آشنایی نداشته باشد. در حال حاضر دفتر مرکزی این شرکت در شهر بیورتون ایالت اورگان آمریکا قرار دارد و مارک پارکر مدیرعامل اجرایی آن است.
فیل نایت در طول سفری که در سال ۱۹۶۳ به ژاپن داشت از شرکت سازندهی کفشهای Tiger دیدن کرد. این شرکت مایل بود تا محصولات خود را به دوندگان آمریکایی بفروشد بنابراین نایت هم که تحت تاثیر کیفیت و قیمت ارزان این محصول قرار گرفته بود چند نمونه از کفشها را برای تنها شخصی که به او اعتماد داشت یعنی بیل بُوِرمن فرستاد. بُوِرمن مربی سابق نایت در دانشگاه اورگان بود. او به کفش دوندگان خود اهمیت زیادی میداد و زمانی که مشاهده کرد کارخانهها به نصیحتهای او برای تولید کفشهای باکیفیت اهمیتی نمیدهند، به گاراژ شخصی خودش رفت و نمونه کفشهای موجود در بازار را تبدیل به یک کفش سبک و راحت برای دوندگانش کرد.
بُوِرمن تحت تاثیر کفشهایی که نایت برای او فرستاده بود قرار گرفت. آنها تصمیم گرفتند که کفش نایک را وارد آمریکا کنند. درنهایت در سال ۱۹۶۴ شرکت Blue Ribbon Sports با سرمایهگذاری این دو شریک و به مبلغ ۵۰۰ دلار از طرف هرکدام راهاندازی شد. در سالهای بعد نایت کفشهایی که از ژاپن وارد میکردند را پشت وانت خود میگذاشت و برای فروش به میادین مسابقات دو و میدانی میبرد. آنها بعد از فروش خوبی که داشتند تصمیم گرفتند تا طراحی کفشهای Tiger را عوض کنند.
داستان تغییر دادن طراحی کفشهای برند Tiger از آنجا آغاز شد که یکی از دوندگان دوی ماراتن دانشگاه اورگان یعنی کنی مور (Kenny Moore) یکی از این کفشها را برای شرکت در مسابقه به پا کرد. در طول این مسابقه و درنتیجهی قدم اشتباهی که دونده برداشته بود، میخی که در ته کفش بود به پای دونده ضربه وارد کرد و باعث شکستگی استخوان پای او شد. درواقع شرکت Blue Ribbon Sports این کفش را به اشتباه و بهعنوان کفش مخصوص دویدن فروخته بود. بُوِرمن کفشهای مور را مورد بررسی قرار داد و متوجه شد که این کفشها در قسمت پاشنه و جلوی کفش دارای اسفنج هستند اما در قسمت قوس کفش هیچچیزی قرار نگرفته است. این حادثه آغازی بود برای طراحی یکی از ماندگارترین کفشهای نایک توسط بیل بُوِرمن.
آدیداس (Adidas) شرکتی بینالمللی است که در شهر هرتسوگنآوراخ آلمان تأسیس شده و مرکز مدیریتش نی در این شهر قرار دارد. این شرکت با تمرکز روی طراحی و تولید کفش و لباس و لوازم ورزشی فعالیت میکند. آدیداس، بزرگترین تولیدکنندهی لباس ورزشی در اروپا و دومین تولیدکننده پس از نایک در جهان محسوب میشود. این شرکت هماکنون هولدینگی متشکل از چندین شرکت ورزشی شامل ریباک و تیلرمید و رانتستیک و ۸.۳۳درصد از سهام باشگاه فوتبال بایرنمونیخ است.
برند آدیداس را ابتدا دو برادر در آشپزخانهی خانهی مادری تأسیس کردند. آنها با تغییراتی در استوک کفشهای دوندهها، بهبودهایی در وزن و کارایی آنها ایجاد کردند. کفشهای این دو برادر را اولینبار ورزشکاران آلمانی در المپیک سال ۱۹۲۸ استفاده کردند. در سال ۱۹۴۹، این دو برادر به مشکل خوردند و ارتباط آنها تیرهوتار شد. درنهایت، یکی از برادران صاحب برند شد و دیگری پوما را تأسیس کرد که رقیبی برای برند برادرش بود.
کفش آدیداس یکی از نشانههای ماندگار را در تاریخ طراحی دارد. خطهای مشهور این لوگو تا پیش از جدایی برادران دو عدد بود که پس از آن بهدلیل مشکلات حقوق معنوی، صاحب آدیداس مجبور به استفاده از خط سوم در آن شد. شهرت این سه خط بهحدی رسید که بنیانگذار آدیداس در برخی صحبتها شرکتش را شرکت «سهخط» نامیده است.
رادولف داسلر و آدی داسلر دو برادر آلمانی بودند که شرکت خود را در سالهای ابتدایی قرن بیستم تأسیس کردند. آنها متولد همین قرن بودند و شهرشان، یعنی هرتسوگن آوراخ، منطقهای باوارایایی مشهور با کارخانههای تولید پارچه بود. البته اکثر این کارخانهها با شروع قرن بیستم به تولیدکنندگان کفش تبدیل شدند. داسلر در نانوایی مهارت داشت؛ اما این مهارت شغل مناسبی در سالهای پایانی جنگ جهانی دوم برایش دستوپا نکرد.
دمپایی روفرشی اولین محصول تولیدی کارگاه داسلر بود. آنها از تایرهای مستعمل برای ساخت این دمپاییها استفاده میکردند. پس از مدتی آدی با خلاقیت خود و استفاده از استوک از این دمپاییها، کفشهایی برای ورزشهای فوتبال و ژیمناستیک دوخت. تقاضای زیاد برای این کفشهای جدید، فرصت تأسیس کارخانه را به خانوادهی داسلر داد و پس از تأسیس کارخانه در سال ۱۹۲۶، پدر و برادر آدی نیز به او ملحق شدند.
- ۰۱/۱۲/۰۴